Efruz Bey
(Ömer Seyfettin (1884-1920))
Ömer Seyfettin'in bazen roman, bazen de uzun hikâye olarak değerlendirilen kitabı Efruz Bey; oldukça ilginç bir olayı konu alır. 1908 yılının Temmuz ayında, II. Meşrutiyet'in ilan edildiği günlerde geçen kitap, merkeze Ahmet Bey isimli bir karakteri yerleştirir.
Romandaki olaylar aslında çok basit bir şekilde başlar: II. Meşrutiyet'in ufak bir gazete haberiyle ilan edilmesi nedeniyle bu duyuru ilk anda Ahmet Bey'in çalıştığı devlet dairesinde büyük bir etki yaratmaz. Bu durumu kabullenemeyen Ahmet Bey; etrafındakileri eski kafalı olmakla, bu olayın önemini görememekle suçlar ve bir anda kendisini büyük bir hürriyet destekçisi olarak göstermeye başlar. Ancak başta ufak çaplı bir yalan olan bu ifade, kısa sürede kontrolden çıkar ve Ahmet Bey - ismini de değiştirerek - kendisini bir Hürriyet kahramanı ilan eder.
Ahmet Bey'in - veya yeni seçtiği ismiyle Efruz Bey'in - başından geçenler, Türk edebiyatının en ilginç eserlerinden bir tanesini oluşturur. Gülünç karakterini abartılı olayların merkezine yerleştiren Ömer Seyfettin, komik ve eğlenceli bir eser yaratır - ancak kitabın içerdiği pek çok detay, Türk edebiyatının önemli geleneklerine bağlanabilir.
- Arka Plan
- Özet
- Karakterler
- Karakter Şeması
- Analizler
- Alıntılar
- II. Meşrutiyet Hakkında Önemli Detaylar
- Kavramlar
- Ömer Seyfettin
- Tarihi Arka Plan